TVR caută recuperator pentru sumele restante din taxa TV. Nicio firmă nu este interesată

TVR a demarat în iulie o procedură de achiziţionare de servicii de recuperare a creanţelor neîncasate la taxa TV, valoarea estimată a contractului fiind de peste 10 milioane de lei, însă până luni, data limită de înscriere, nu a fost depusă nicio ofertă, drept urmare procesul va fi repetat.

Urmărește
373 afișări
Imaginea articolului TVR caută recuperator pentru sumele restante din taxa TV. Nicio firmă nu este interesată

TVR caută recuperator pentru sumele restante din taxa TV (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

În mod concret, într-un anunţ de participare postat pe 8 iulie pe site-ul e-licitatie.ro, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a anunţat că achiziţionează "servicii de recuperare a creanţelor neîncasate la taxa pentru serviciul public de televiziune".

Anunţul vizează un contract de achiziţii publice, iar valoarea estimată fără TVA a contractului este de 10.875.000 de lei. Tipul procedurii pentru atribuirea contractului este "negociere". Criteriul de atribuire precizat în anunţ este "preţul cel mai scăzut".

Durata contractului/acordului cadru sau termenul pentru finalizare anunţată a fost de 12 luni începând de la data atribuirii contractului.

Garanţia de participare pentru societăţile interesate era în valoare de 108.750 de lei, iar printre cerinţele impuse participanţilor la procedură se număra realizarea, în anul 2010, a unei cifre de afaceri mai mare sau egală cu 700.000 de euro.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost luni, 8 august, ora 10.00, deschiderea ofertelor fiind prevăzută pentru aceeaşi zi, de la ora 11.00, la sediul TVR.

Reprezentanţii TVR au declarat însă pentru MEDIAFAX că nu a fost depusă nicio ofertă. "Drept urmare, licitaţia se va repeta", au precizat reprezentanţii TVR.

Potrivit raportului de activitate al SRTv, în 2010, veniturile din taxa TV atrase anul trecut de TVR au fost în valoare de 302.573.268 lei, cu o pondere de 54,07% din totalul veniturilor din exploatare (cu 6,13% mai mici faţă de anul 2009).

În ceea ce priveşte creanţele din taxa TV la 31 decembrie 2010, acestea erau de 44.839.789 lei, iar creanţele penalizări din taxa TV erau de 17.419.962 lei, potrivit aceluiaşi raport de activitate al SRTv.

În raportul pe 2010, TVR îşi justifică deficitul - de peste 161,9 milioane de lei (în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 571 de milioane de lei) - făcând trimitere la mai multe aspecte, printre care şi "dificultăţile în ceea ce priveşte colectarea şi încasarea taxei TV" (principala sursă de finanţare a Televiziunii Publice).

Astfel, Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea TVR a instituit, prin articolul 40, obligativitatea achitării taxei TV de către persoanele fizice si juridice, cuantumul taxei şi modalitatea de încasare a acesteia fiind stabilite prin hotărâre de guvern. Prin H.G nr. 978/2003 au fost introduse noi categorii de scutiţi la plata taxei TV şi au fost stabilite nivelurile lunare pentru categoriile de plătitori, cuantumul lunar al taxei TV pentru persoanele fizice fiind redus de la nivelul de 4,5 lei, cât era în anul 2001, la numai 4 lei, începând din anul 2003 şi până în prezent.

"Această situaţie a determinat ca, în prezent, nivelul taxei pentru serviciul public de televiziune în România să fie unul dintre cele mai mici din Europa (de cel puţin 10 ori mai mic decât cel din ţările membre şi fondatoare ale Uniunii Europene), situându-ne astfel pe ultimele locuri în numeroasele statistici europene realizate pe această temă", se arată în raportul pe 2010 al TVR. În raport se mai spune că, în cazul indexării anuale a taxei TV cu rata inflaţiei, nivelul atins de aceasta în 2010 ar fi fost de peste 7,5 lei, suficient ca TVR să nu fie în deficit în acest moment.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici